Litteraturens evne til at åbne verden er vigtig i hele vores liv, men selvfølgelig også til de mindste. Det er stort fokus på afkodning, hvilket er nødvendigt – det er bare det, at det nemt kan overdøve oplevelsen og indlevelsen i den gode tekst. Historierne kan tage fat på alvorlige emner, og det skal de bestemt også. Med lærerens gode oplæsning åbnes nye universer eller der skabes genkendelighed, som giver mulighed for samtaler om stort som småt.
Med billedbogen ”Lillebitte Lilli” som udgangspunkt, har Christine Jakobsen lavet nogle gode spørgsmål til en litteratursamtale med de mindste elever. Hvad sker der med pigen, når mor hele tiden har travlt med andre ting? Der lægges op til elevernes egen produktion af billedbog.
Billedbøgerne skal ikke lægges væk i de større klasser. Det er helt misforstået, når nogle tænker, at billederne kun er med som støtte til teksten. Billederne giver mulighed for helt andre erkendelser og oplevelser på det æstetiske plan. Hold derfor fast i oplæsningen og arbejdet med billederne. Man kan vælge at tage et enkelt billede fra bogen op på tavlen, så klassen i fællesskab kan fortolke og finde mening i det og teksten, og hvordan de bliver en helhed.
Til bogen ”En pige med pigsko” har Dorthe Rise og Ulla Maria Michaelsen fra Litteratur til Danskfaget lavet et materiale med fokus på billede og tekst i samspil. Der er nedslag i billeder og der ledes frem mod elevernes egen produktion.
0 kommentarer