Podcasts er et medie i rivende udvikling. Selvom det har eksisteret i lang tid, er det særligt inden for de seneste par år, at lyttebøfferne har været på overarbejde. Så hvordan kan vi inddrage podcasts i undervisningen og give lyttelektier?
Mød to eksperter på området: Kia Lundsgaard og Mikkel Aslak. Vi giver dem her tastaturet, så de kan guide dine hovedtelefoner.
Kia Lundsgaard er lærer, medstifter af Radiodrama.dk og selverklæret podcastfan.
Mikkel Aslak er skolelærer og pædagogisk konsulent for it og medier hos VIA CFU med fokus på kreativ produktion.
Kia Lundsgaard anbefaler
Det er vel efterhånden de fleste børn fra 10-årsalderen og op, der er bekendt med Anders Matthesens “Ternet Ninja”, der både er kommet som bog og animationsfilm, og i juni måned d.å. udkom “Ternet Ninja 2”. Der er også mange, der kender animationsfilmen “Terkel i knibe” ligeledes skrevet af Anders Matthesen. Hvad mange måske ikke husker er, at fortællingen om Terkel startede som en radioføljeton tilbage i 2001 på P3s Børneradio med titlen: “Arne fortæller: Terkel i knibe”. Føljetonen er i 16 afsnit, og dertil hører også et soundtrack. Naturligvis er det Matthesen, der lægger stemme til alle rollerne. Lyd, sangtekster, film og bog kan forenes i et forløb, hvor sprog, humor og politisk (u)korrekthed er i fokus. Med “Ternet Ninja”s store succes er det oplagt at inddrage radiodramaets rammesætning, fortællestil og ikke mindst stemmen og sprogets magt.
Terkel i Knibe kan høres på: www.dr.dk/bonanza
“Eventyr fra Regnbuedalen” er syv korte fortællinger, der følger den klassiske eventyrkomposition: harmoni – disharmoni – harmoni. Regnbuedalen er et univers, der vil være genkendeligt for de yngste elever. Der bor prinsesser, prinser, dværge og elverfolk, men ikke alt er idyl i dalen, for langt borte bor den store, skræmmende drage, og der er også noget ukendt, der pusler om natten i skoven. Heldigvis ender det altid godt.
Hvert eventyr varer mellem tre og fem minutter. Lydbilledet er simpelt, men dog stemningsfyldt og kan lægge op til mange snakke i klasserummet; Hvordan lyder det, når en sommerfugl flyver? Hvordan kan man høre på en stemme, om personen er glad, bange eller ked af det? Der er ligeledes rig mulighed for, at eleverne selv kan arbejde videre med genren og skrive eller indspille nye eventyr i Regnbuedalen.
“Eventyr fra Regnbuedalen” kan høres på: www.radiodrama.dk
Mikkel Aslak anbefaler
Jeg vil gerne anbefale DR’s “Den første fest”. Den handler om Behrouz på 15, som skal til hans første fest, hvor han skal drikke sig fuld. Som lytter kommer du godt ind i alle de tanker, der er før sådan en begivenhed – med de glæder og bekymringer der følger med – både ift. til at drikke sig fuld, men også ift. kærlighed. Og til at starte med går det som planlagt.
Det er en podcast, som egner sig til til de ældste i udskolingen, de som kan forholde sig til netop denne situation. I podcasten er der meget stof til at åbne op for eleverne egne tanker, erfaringer og forestillinger om de første fester. Noget som der ikke bliver snakket om i alle hjem, men som er så vigtigt at få talt åbent om. Den kan også bruges som udgangspunkt til at få eleverne til at lave deres egne podcast, som tager udgangspunkt i deres eget liv og de udfordringer, de har.
“Den første fest” kan høres på: www.dr.dk/radio
Min anden anbefaling er “Til Linda” en lidt overset podcast fra de store Third Ear. I “Til Linda” besøger lytteren, sammen med fortælleren Linda, Færøerne, hvor Linda dykker ned i hendes selvmordsramte tvillingebrors tragiske skæbne. Det er (som altid fra Third Ear) en yderst velproduceret podcast med et flot lydunivers, med både reallyde, musik og effektlyde. Det er en intens fortælling om homoseksualitet, et ø-samfund, ensomhed og psykisk sygdom. Musikken fyldte meget for Lindas bror, og dermed også i podcasten. Man kommer meget tæt på følelserne – både pga. den personlige fortælling og musikken. Vær parat til at blive rørt.
Brug den i dansk med de ældste – både til at arbejde med de temaer der er beskrevet og til at arbejde med hvad lydmediet kan, når de mange lag af lyde bruges på højt niveau. Lad eleverne lave deres egne fortællinger med brug af effektlyde og stemningsmusik.
“Til Linda” kan høres på: www.thirdear.dk
0 kommentarer