50 kortfilm til udskolingen

Kortfilm er oplagte til analyser, særligt i udskolingen. Et kondenseret budskab og skarpe tematikker giver det eleverne masser af vinkler at gribe fat og lege med. Vi har samlet en række kortfilm, som du kan bruge i udskolingen til både engelsk og dansk.

De fleste kortfilm kan du finde på FilmCentralen, hvor du også finder relevant undervisningsmateriale.

Hvis du har nogle forslag, så del dem gerne nede i kommentarfeltet.

God lærelyst. 👩‍🏫

Helium

Med ”Helium” vandt den danske instruktør Anders Walter en Oscar for sin kortfilm. En smuk fortælling om, hvordan den dødeligt syge Alfred genfinder glæden ved livet, når han sammen med hospitalets rengøringsmanden Enzo udvikler en magisk fantasiverden.

Skin

Racisme, vrede og far-søn-forhold er nogle af nøgleordene i denne kortfilm af Guy Nattiv. Drengen Troy og faren Jeff bor i en amerikansk forstad, hvor denne dramatiske fortælling udfolder sig.

Se ”Skin” på FilmCentralen

Beast

Vold i hjemmet er et alvorligt emne, som Lars Arendt tager op i sin kortfilm. Hovedpersonen Benjamin er træt af at lyve om, at far i virkeligheden slår mor, og vil gøre noget ved det. Men kan han det?

Se ”Beast” på FilmCentralen

Valgaften

Peter har glemt at stemme. For at gøre sin demokratiske pligt skynder han sig gennem byen. På vejen møder han en række diskussionslyste taxachauffører, som udfordrer Peter på sine synspunkter. ”Valgaften” vandt en Oscar for Bedste Kortfilm i 1999

Se ”Valgaften” på FilmCentralen

Kuppet

Fire mænd venter i en bil ved en jernbaneoverskæring. Hvornår kører toget forbi? De har ikke tid til at vente, og spændingen øges i kroppen. ”Kuppet” er en original kortfilm, som bryder med samtlige klassiske fortælletraditioner.

Se ”Kuppet” på FilmCentralen

Aqualorius

Lever der et monster på bunden af svømmebassinet på Hulgårdsskolen? Rygtet spredte sig som ringe i vandet, da to drenge forsvandt i svømmehallen for 20 år siden. 11-årige Lars er skolens mobbeoffer, og bliver tvunget til at svømme ned på bunden af bassinet. Mon han møder monsteret Aqualorius nede i dybet?

Se ”Aqualorius” på FilmCentralen

Har du materialer og forløb til nogle af disse kortfilm?

Hjælp en kollega ved at dele dit eget undervisningsmateriale her på Lærerforum.

Dronning for en dag

Sara vil gerne være som de populære piger – dronningerne. De får opmærksomhed i spandevis: buksevand, mishandling, overgreb og lignende ydmygelser. Så da muligheden opstår, griber hun den. Men er det godt at være dronning for en dag? 

Se ”Dronning for en dag” på Ekkofilm

Nu skal vi alle more os

Alle vil gerne anerkendes, og særligt i ungdommen. Lukas vil holde den perfekte fest. Så til sin 18-års-fødselsdag lejer han et diskotek, så alt kan være VIP hele vejen. Men hvor langt vil han gå for at lykkes? Og hvad gør man, når andre ikke følger planen?

Se ”Nu skal vi alle more os” på Ekkofilm

Lækre til vi dør

Slyngveninder, kærlighed og en vampyr. Blot nogle af elementer i denne kortfilms mørke univers. De tre veninder, Kimmi, Sally og Nancy, har gemt sig på deres gymnasium efter lukketid for at feste. Vampyren Kimmi er forelsket i Sally, men hvor langt må man gå i sit begær? 

Se ”Lækre til vi dør” på Ekkofilm

Touch of Magic

Industrialiseringen har sat sig præg på mennesker i 1870’ernes London. Jagten på fremskridt driver folk. I ”Touch of Magic” møder vi Emma, som møder den knap så succesfulde tryllekunstner Roberto. Han gør et forsøg for at blæse Emma bagover med et sidste, storslået show. Men har Roberto står på magien?

Se “Touch of Magic” på Ekkofilm

Et dukkehjem

Henrik Ibsens klassiske historie om Nora og Helmer får nyt liv i denne moderne parafrase, som samtidig giver god anledning til at diskutere vores samfund. For selvom Nora har det perfekte liv, et perfekt hjem og en perfekt mand. Alligevel føles noget forkert, og usikkerheden bliver ved med at plage Nora. For hvad er det, der mangler?

Se ”Et dukkehjem” på Ekkofilm

Vilddyr

En voldsom oplevelse i en biologitime får Lykke til at forandre sig. Vilddyret i hende er snart klar til at gøre op med omverdenen. For i klasseværelset hersker jungleloven, her overlever kun den stærkeste.

Se ”Vilddyr” på Ekkofilm

Der er en ynding mand

Et uheld med cpr-numre udvikler sig en sød kærlighedshistorie. Arbejdsformidlingen bytter rundt på Lars Hansens og El Hassans cpr-numre, så nu bliver Lars pludselig indkaldt til danskkursus for indvandrere. Her bliver Lars forelsket i underviseren Ida, som hellere vil have El Hassan, der er Lars i forklædning. Og hvis Lars bekender kulør, bliver hele holdet nedlagt, og så mister Ida sit job.

Se ”Der er en ynding mand” på FilmCentralen

Skylappjenta

At bryde med sin egen kultur er en stor udfordring. Så da en norsk-pakistank flygter fra et arrangeret ægteskab, skaber det store udfordringer. Hvad vil familien mon ikke sige til det?

Tinder

Michael er på Tinder. Ved hjælp af datingappen prøver han at ”hooke” op med byens unge kvinder. På en bar har Michael problemer med at komme i kontakt med pigerne. Da Julie, hans date, endelige dukker op, tager aftenen for alvor fart.

Se ”Tinder” på Ekkofilm

Barnepigen

Denne kortfilm fra 1993 foregår en dejlig sommerdag. Hovedpersonen, den lille dreng, er på strandtur med sin dejlige barnepige. Selv et par unge flotte fyre prøver at charmere sig ind, optræder den lille drenge som en gentleman.

Daimi

Ved juletid er de fleste typisk sammen med deres familie, men ikke Daimi. Hun er alene med sin bedste og eneste ven: en kælegris. Huset, hun bor i, er ved at forfalde, og hun har og søger ingen kontakt med omverdenen. I stedet flygter hun fra virkeligheden ind i fantasiens verden gennem leg, dans og bagning. Et rum i huset indeholder dog sandheden, men Daimi har ikke lyst til at gå derind.

Se ”Daimi” på Ekkofilm

Jeg er lidt vild med dig

Internettet er meget brugbart til at møde nye mennesker og skabe forbindelser. Det er bare ikke alle, der er helt ærlige. I kortfilmen ”Jeg er lidt vild med dig” møder vi Nadja, som gennem et stykke tid har skrevet med William. Hun har fået et ”crush” på ham, selvom hun aldrig har mødt ham. En aften udvikler samtalen sig i en ubehagelig retning, da William først vil have, at de deler billeder og videochatter, og derefter presser Nadja til ting, hun ikke har lyst til. Filmen er baseret på virkelige retssager.

Se ”Jeg er lidt vild med dig” på FilmCentralen

Pistol

Bilal har fået fri fra skole. Hans far, der er taxachauffør, henter ham. Men inden de når at køre, hopper en ubehagelig mand pludselig ind i taxaen. Med sin pistol tvinger manden Bilals far til at give ham en tur. På bagsædet ved siden af manden sidder Bilal med sin legetøjspistol. De to begynder en leg med skydevåben. 

Se ”Pistol” på FilmCentralen

Punani

Snart skal Agnes konfirmeres og skal træde ind i de voksne rækker. Men det er nu ikke lige Gud, der er mest spændende, men mere voksenslivets seksuelle løfter. Så Agnes opfinder sit eget overgangsritual. Det kræver bare, at en mand vil tage hendes mødom, så hun ikke længere er en jomfru, men en rigtig kvinde.

Se ”Punani” på Ekkofilm

En lille død

12-årige Christian står på tærsklen til puberteten. Christian og hans ven er inviteret hjem til Janus, der er lidt ældre end de to. På Janus’ værelse bliver de to introduceret for hans kongeboa og samling af pornoblade. Mens slangens langsomt jager en uvidende mus, går Christian på jagt i bladene.

Se ”En lille død” på FilmCentralen

Maja

Kulturer mødes i denne prisvindende kortfilm fra 2019. Maja, på seks år, er lige flyttet til Danmark med sine serbiske forældre. I børnehavnen prøver pædagogen Erling at komme hende i møde.

Se ”Maja” på Ekkofilm

Hvad mor ikke ved

Hvad har du så lavet i dag? Rundt om middagsbordet fortæller far, søn og datter om deres dag til moderen. Men moren ved godt, at der bliver serveret løgnehistorier. Så hvor perfekt er en familie, hvis den lyver for hinanden?

Se ”Hvad mor ikke ved” på Ekkofilm

Sommersøndag

Hvem skal dø, for at den anden kan overleve? Brovagten Hansen bliver mødt med dette frygtelige valg i denne tyske kortfilm. Oplagt til en diskussion om etik.

Se ”Sommersøndag” på FilmCentralen

2 piger 1 kage

Julie vil have hævn. Hun vil konfrontere uretfærdigheden og forsøge at komme videre i sit liv. Hævnen pakker hun ind i en speciel og fin fødselsdagskage til sin bedste veninde Amalie. Hvordan reagerer veninden på Julies handlinger?

Se ”2 piger 1 kage” på FilmCentralen

Pin up

En gruppe drenge fordriver tiden med at samle på filmstjernebilleder og så nyde dobbeltsiden i et mandeblad med en attraktive blondine. Da en ny lejer i boligblokken minder om denne blondine, bliver drengenes fantasi vækket lidt til live. Er det virkelig hende, og hvem er drengene skal finde ud af det?

8. klasseSe ”Pin up” på FilmCentralen

Under bæltestedet

To mænd, en pige. Hvem vinder hendes gunst? De to venner udkæmper det uudtalte slag på en restaurant.

Se ”Under bæltestedet” på FilmCentralen

Jeres forslag til kortfilm til udskoling

Efter at vi delte denne liste, er forslagene til flere kortfilm væltet ind. Så tusind tak for det! Bliv endelig ved med at skrive flere ideer her under i kommentarfeltet.

Line foreslog “Lille Lise“, “Barnerøv“, “Lille mand” og “Musen“.

Iben bød ind med “Trekanter af Lykke”. Se den på Ekkofilm.

Marie kunne godt lide “Akvarium” og “Det sorte hul“.

Anita nævnte “Næste Stop”. Se den på FilmCentralen.

Rikke delte “Og nu til vejret”. Se den på Youtube.

Janne slog et slag for “9 Meter”. Se den på Ekkofilm.

Stine foreslog Lone Sherfigs “Jeg er bare den logerende” eller “Her bor Jensen” af Martin Strange-Hansen.

Vibeke mente, at “Ny Status” er både aktuel og god.

Helene tænkte, at “IRL” også er et godt valg. Se den på Ekkofilm.

Katrine bød ind med to kortfilm, “Fucking tøs” og “Rodløs“.

Anni kan godt lide den norske kortfilm “Bawke“.

Line foreslog fem kortfilm fra både ind- og udland: “En tier” (UK), “Poolen” (UK), “13” (DK), “Skin” (FR) og “Når Elvis kommer på besøg” (SE).

Hanne mente at “Skyggen af tvivl” mangler på listen. Se den på Youtube.

Mangler der flere? Skriv dem ind herunder i kommentarfeltet.

4 Kommentarer

 1. Sofie

  2 piger 1 kage
  Filmcentralen

  Svar
 2. Pernille

  Golden findes på YouTube omkring homoseksualitet og om at være unik som den man er.

  Svar
 3. Sandra

  OVER
  – engelsk film om desperat flugtforsøg.
  Filmisk godt eksempel på “omvendt kronologi” og overraskelse. Vigtigt tema.
  Desuden HØJDESKRÆK, der både har mange oplagte scener, overgange, klip og lyd at gå i dybden med. Lægger op til tolkning.

  Svar
  • Kim

   Kunne være dejligt med et par ord, angående temaer i filmen.

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *