7 litteraturanalyseforløb i dansk til Jesper Wung-Sung

Bag det letgenkendelige navn gemmer sig en markant dansk forfatter, som, siden debutromanen ‘To ryk og en aflevering’ fra 1998, har bjergtaget både publikum og anmeldere. Jesper Wung-Sung har vundet hjerter og priser med tekster, der leger med sproget og vender større eksistentielle temaer.

Wung-Sungs forfatterskab spænder bredt. Han står bag noveller, romaner og billedbøger til unge og voksne. Derudover er nogle af hans bøger også kommet på det store lærred, som for eksempel ‘To ryk og en aflevering’ og ‘En-to-tre-NU!’.

Christina Jensen har udarbejdet hele syv forløb med litteratur af Jesper Wung-Sung, som tager både elever og lærere med ind i den danske forfatters univers. Forløbene, novellerne og romanerne skaber god mulighed for at diskutere forskellige temaer som maskulinitet og teenagerårene og generelt opøve genrekendskab og litteraturanalyse.

Alamo

En dreng havner tilfældigt i fortet Alamo, og bliver dermed en del af USA og Mexicos krig om Texas – en krig, hvor slaget ved Alamo står tilbage som det mest berømte.

Denne tankevækkende og medrivende bog henvender sig til store og små. Tilpas undervisningsforløbet ved at vælge de opgaver ud, som passer bedst til situationen og klassetrinet. Materialet indeholder analysespørgsmål til teksten, men der er også ekstraopgaver og meddigtningsøvelser m.m.

Diego & Dolly

Skal man stole på fortælleren eller ej? Det er en af de mange vinkler, man kan vælge at bruge på den grafiske roman ‘Diego & Dolly’, skrevet af Jesper Wung-Sung og illustreret af Palle Schmidt. Sammenspillet mellem tekst og billeder er vigtigt i forståelse af den (u)pålidelige fortæller, og kan skabe spændende diskussioner og analyser i klasselokalet.

En-to-tre-NU!

Hvordan hænger filmen og bogen sammen? I undervisningsmaterialet til bogen og filmen ‘En-to-tre-NU! er fokus blandt andet på, hvornår de to medier er synkroniseret, og hvornår adskiller de sig fra hinanden? Hvad er en tone i en bog, og hvad er en tone i en film?

Målet med materialet er at give eleverne indsigt i, hvordan henholdsvis romanen og filmen fortæller sin historie? Materialet består af et langt forløb og tre mindre forløb, som alle indbyder til analyser, diskussioner og forslag til supplerende litteratur og baggrundsviden.

Fugleskræmslet

Hvis du arbejder med gysere, kan du med fordel inddrage Jesper Wung-Sungs ‘Fugleskræmslet’. Denne teenagegyser pakker ungdomstemaer ind i gys og spænding. Helt sikkert noget, eleverne i udskolingen gerne vil dykke ned i.

Materialet indeholder et interview med forfatteren selv, og der er derudover forslag til aktiviteter, hvis man vil i gang med et længere gyserforløb.

Kamelen kom til sidst

Hvordan opfatter du Gud? Det er målet med undervisningsmaterialet til billedbogen ‘Kamelen kom til sidst’ af Jesper Wung-Sung og illustrator Ursula Seeberg. Men bogen giver også rig anledning til at tale om, hvordan man kan behandle hinanden pænt på trods af forskelligheder.

Billederne er en vigtig del af oplevelsen, og giver sammen med teksterne masser af muligheder for analyser og diskussioner i klassen.

Lidt berømt, meget berygtet

Med sine +500 sider indeholder ‘Lidt berømt, meget berygtet’ en masse tankevækkende fortællinger, som de fleste nok vil kunne nikke genkendende til. Romanen om skolelæren Martin henvender sig dog i højere grad til elever fra 8. klasse og op, som ikke skal snydes for Wung-Sungs skriveevner.

Kapitlerne kan bruges til at trække paralleller til andre tekster, så eleverne kan øve deres evner i litteraturanalyse og perspektivering.

Mænd er fra Marstal

Novellesamlingen ‘Mænd er fra Marstal’ er den trejde i rækken af i alt 10 proklamerede samlinger, som Jesper Wung-Sung vil udgive. Fællestrækket for dem alle er, at de bliver fortalt ud fra mandens synsvinkel. I ‘Mænd er fra Marstal’ handler det om familie- og parforholdet.

Teksterne er lidt krævende, og vil derfor nok hovedsageligt egne sig til 9. klasse eller derover. Med i materialet er også interview med forfatteren selv omkring samtlige noveller i denne udgivelse. Disse kan sammenholdes med elevernes egne besvarelse efterfølgende.

Fotografi: Jacob Jensen

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *